Det här med säkerhet eller Murphys lag om brutna långfingrar

Sitter här i soffan med en gipsad hand, i gipset finns ett brutet långfinger. Mina tankar går till det här med säkerhet.Alla som hört om mitt finger skakar på huvudet och säger förmanande: hästen eller hur? Jovisst var det hästen men inte kan jag anklaga henne för att bryta mitt finger.  Hästen är av naturen ett flyktdjur, det ligger i deras natur att reagera och vara vaksamma på saker som är onaturliga för dom.  Detta gör att man kan vidta all säkerhetsåtgärden man vill men olyckor kan ändå hända. I mitt fall hade jag handskar på mig, höll grimskaftet på rätt sätt, dvs inte runt min hand och i öglor, välledd häst på rätt sida om mig och en häst som i övrigt är välhanterad och tränad. Men jag kan inte styra över rädsla. I mitt fall var det även en unghäst med begränsad kunskap om omvärlden och nya saker. Detta fick min häst att springa genom grindöppningen på fel sida medan jag höll i handtaget och på så sätt skada mitt finger.  Jag kan inte ha gjort så mycket mer annorlunda, orsaken till rädslan var utom min kontroll.  Jag kunde ha varit mer uppmärksam på hästens tecken på stress och rädsla, dock så var det i det här fallet som fallet från skyarna då det var en direkt smäll/ljud som skapade hennes reaktion.  Med tiden kommer min häst att lära sig hantera olika situationer utan att springa iväg men man kan aldrig slappna av helt i jobbet med flyktdjur, speciellt inte ung sådana.

Så vad kan vi ändå göra för att förebygga olyckor?

1. En god grundutbildning med daglig och konsekvent hantering.  Både för häst och ryttare! Det är inte bara hästen som bör vara välutbildad, även ryttaren spelar stor roll. Erfarenhet hos både häst och ryttare skapar säkerhet.

2. Inlärning i lugn miljö.  Man börjar alltid träna hästen i lugn miljö för att sedan plocka ut träningen i andra miljöer allt eftersom.  Är beteendet inte befäst i den lugna hemmamiljön kommer det inte att funka någon annanstans och kan bli en fara.

3. Rutiner. Hästar är vanedjur. Det är i nya situationer som hästen kommer reagera på ett nytt och oförutsägbart sätt.

4. Daglig utevistelse.

5.Förståelse för hästens natur. Vi måste vara medvetna om hur hästen fungerar och reagerar.

6.God kontakt med hästen. Känner du hästen har du större chans att se/känna när hästen är spänd eller osäker.

Säkerhetstänk är A och O i hästhantering, men det viktigaste är ändå kunskap och medvetenhet om hästens beteenden och reaktioner. Det är grunden till allt! Men även då kan saker hända, det är ändå levande djur vi har att jobba med.  Det måste vi räkna med! Det är ALDRIG hästens fel! Vi kan aldrig bestraffa hästen för de instinkter och reflexer de har.  Vi kan lära oss hantera och förebygga dom och träna hästen att bli trygg och säker. Så, Uppmärksam, fokuserad och kunnig är tre ord som bör följa oss i vår träning, och kanske numret till närmaste vårdcentral…

Mer läsning om säkerhet i hästhantering:

Bombsäker häst – perry wood

Säker med häst – svenska ridsportförbundet

Easy handeling – perry wood.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0