förväntningar eller konsten att inte gå för fort fram

Jag anser mig vara en duktig hästtränare som är lyhörd för de signaler som hästen sänder ut. Dock insåg jag häromdagen att jag vill alltförmycket med min kära fraggelhäst. Hon är snabblärd och vill lika mycket som jag vilket ibland ställer till det. Jag kom på mig själv med att rida henne lite för mycket som en skolad häst och mindre som den unghäst hon är. Vilket också orsakade några farthinder såsom bockningar och motryck som gav mig huvudbry. När jag satte mig ned och rannsakade vad som hänt var det solklart, jag hade gått för fort fram. Jag gjorde upp en ny plan direkt och passen efter gick alldeles strålande med nöjd matte och häst som reslutat!

 

frågan är, hur många hade inte valt att lägga skulden på hästen och valt att pressa fram resultatet istället. I frågan om fraggelhästen hade det säkert varit fullt möjligt. Hon ville inte gå fram för skänkeln och jag hade kunnat pressa fram henne med skänkel, spö och annat men med de nackdelarna att hon hade blivit stressad och fortfarande inte förstått skänkelns betydelse. NU valde jag att lära skänkelns betydelse med positiv förstärkning med små och fina hjälper och små och fina reaktioner som resultat. Hästen var lugn och arbetsvillig hela tiden. Man kan aldrig utgå ifrån att hästen vet saker vi inte lärt dom. Skänkelns betydelse framåt är en av de viktigaste delarna vi lägger i pusslet tror jag. En biprodukt jag fick av det här jobbet var även att hon började höja ryggen.

 

så rannasaka dig själv: hur hade du gjort om hästen inte gick fram för skänkeln?


konsten att snurra

http://www.youtube.com/watch?v=olsis2Nn6Qs

jag och Ylse tränar på vår snurr. del 1.

Lite trick o träning

jag har ju inte grejat så mycket med trick även om jag använder opernat inlärning och klickerträning. Det har varit så mycket vardagsträning och annan träning som behövde göras och trick ligger verkligen inte högst upp på listan. Jag vet ju hur det ska gå till men tiden har inte funnits, annat är viktigare. Skomakarens barn går barfota heter det ju.  Dock har det varit så varmt och flugvänligt att det de senaste veckorna inte gått att rida och träna på det jag vill. alltså har det istället blivit 10 minuters trick sent på kvällen.

 

Ylse och jag har tränat på att lära oss tricket SNURRA RUNT. Det sitter mer eller mindre men är inte befäst än. Varför just det tricket var mest en lathetsval, det kräver inte mycket och går snabbt och jag behöver inte krångla med benen på henne. Jag orkade helt enkelt inte börja greja med de mer invecklade tricken just nu. Dock ska vi naturligtvis göra dom oxå... nångång... Härnäst blir det nog BUGA och LIGGA NER. Ylse är snabblärd och väl insatt  arbetssättet eftersom hon inte vet något annat. Hon blev ju inklickad samma vecka som jag fick henne när hon var knappt ett år gammal.

 

Tompelomp och jag tränar vidare på vår SPANSK SKRITT. Han börjar numer kunna röra sig framåt. Det har tagit en väldig tid det här med skritten, men i ärlighetens namn har jag väl inte varit helt hängiven uppgiften heller. Dock ser jag resultat nu när jag faktiskt gör en tydlig plan och följer den. Det som vi så noga poängterar till våra elever! :) För Tompas del står APPORT på listan härnäst, vi har redan befäst en stor del av det men som det blir ibland så har vi aldrig gjort klart beteendekedjorna. Tompelomp är inte lika lätt som Ylse i träningen. Han har arbetats med operant de senaste sex åren men hans tankegångar skiljer sig helt ifrån Ylses. Han vågar fortfarande inte alltid testa nya saker. Dock älskar han jobbet och växer verkligen i det.

 

I övrigt har jag bestämt mig för att shapa den grundläggande formen på Ylse. Inspänningstyglar funkade inget bra, hennes hals är för kort uppåt och hon spänner bara uppåt istället för neråt. Ridningen ute i skogen går bra, hon tycker det är väldigt roligt och kommer gaopperandes till grinden när sadeln kommer fram.

 


RSS 2.0